2009-01-03

TV-datorn, del 2

En Mac Mini är klart tilltalande men jag kör vidare på pc-spåret så länge så kan jag göra en jämförelse efteråt och så kan Krisse försöka övertala mig att ta Minin istället. Hade varit kul om han lyckas, jag har inte haft en Mac på denna sidan sekelskiftet.

Hade tänkt ett sånt här moderkort, framförallt tack vare HDMI-utgången.






8 kommentarer:

Langell sa...

mac mac mac....

Marcus sa...

Det hade varit fint att återvända till Mac-världen nu när det är lite trendigt dessutom. Men 5000 kr för en dator med 80 gig disk?

/Köpte-en-powermac-6500-med-2-gig-disk-för-20750-kr-mannen

Kristofer sa...

Mac OS X är väldigt bra och trevligt, men för en HTPC så är ju inte operativsystemet en viktig parameter så länge det bara fungerar. Och det gör kanske Windows nuförtiden?

Marcus sa...

Tja, XP i alla fall.

Anonym sa...

Operativsystemet på en HTPC är ju jätteviktigt! Måste kunna skötas från tv-soffan utan att få näsblod, frugan måste kunna starta inspelning av tv-program o.s.v.

Tips: Du behöver antagligen inte HDMI-utgång. DVI är samma sak (finns DVI-till-HDMI-kablar) förutom ljudet - men det skickar man ju ändå till förstärkaren. Ger lite bättre utbud av moderkort.

Vill man kunna se HDTV-material ska man satsa på separat grafikkort med hårdvaruacceleration för detta.

Kristofer sa...

Jag tänkte mer som så att operativsystemet inte behöver vara så elegant och bra utan att det viktiga är att själva HTPC-applikationerna är bra. Det viktiga med operativsystemet blir då att det inte kraschar och att förutsättningar finns för bra applikationer.

OS X är givetvis bättre än alla sorters Windows men det spelar liten roll om det inte finns lika bra applikationer.

En vanlig Mac mini är på gränsen till att klara 1080p har jag förstått, men med t.ex. Plex (OSXBMC) ska det fungera bra för det mesta.

Anonym sa...

Jo, fast HTPC-applikationerna är ofta inbyggda i operativet. Front Row kan bara köras på OSX, Windows Media Center på Windows o.s.v. Så val av operativ blir grundläggande.

Marcus sa...

HDMI: Bra tips, jag trodde att DVI-HDMI-sladd kostade över 100 kr och tänkte att jag kunde spara lite genom att ha HDMI-utgång på kortet. Jag har nog kollat på fel ställe. (www.kjell.com alltså...) TV:n har en HDMI-ingång med separat ljudingång så det löser sig nog ändå. Kör inte med förstärkare.
Operativ: Känns inte så cenralt för mig. Jag vill kunna surfa, spela musik, titta film osv, men det känns inte som om det behöver vara i ett flashigt mediaspelarskal. Jag har inga problem att öppna iTunes (som jag tycker är bättre än något mediacenter jag sett), Spotify, Picasa, VLC etc. Skulle egentligen kunna köra Linux. Att skapa en riktig HTPC med fjärrkontroll och snyggt gränssnitt känns som ett stort projekt. Vill bara ha en dator till hands om man ska kolla Google Earth eller ovannämnda program.

Tänkte för övrigt inte ha ett TV-kort i första versionen. Kör med analog-tv i Pioneer-DVR:n.