2008-03-24

Dagens teknik, sammanfattning

Det finns såklart mycket man kan säga om dagens teknik och hur häftigt det är, men som exempel: Ta en dator för 3000, en platt skärm för 2000, en digitalkamera för 1500, en färglaserkopiator/skrivare för 3000 och allt som saknas är att gå i skolan och behöva göra inlämningsuppgifter.
Men vad är det som kommer att komma om 15 år som borde göra att man ligger sömnlös av längtan nu? Lika bra att inte fundera på det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmm, jag anar en viss fokus på personlig datainsamling, bearbetning och lagring.

Annars kan man lägga till de stora perspektiven att vi har tåg som transporterar oss och världens varor snabbare, billigare och miljövänligare än någonsin. Att vi har teknik som möjliggör enorma brobyggen som knyter samman världen som aldrig förr, och även byggteknik som möjliggör att bo på allt högre höjder med den logistik av sopor, vatten och annat som behövs för daglig livsföring.

Eller varför inte de enorma framstegen inom medicin och genteknik som medför att vi kan behandla sjukdomar som förr ansågs obotliga och dödliga. Och att vi trots detta i vår eviga strävan efter en allt större personlig del av vår gemensamma kaka envisas med att låta mäniskor dö i massor trots enkla botemedel.

Jag ser vårt utforskande av det största ut i rymden som ger oss en allt tydligare bild och förståelse av det universum vi är en del av, samtidigt som vi tittar inåt och kan se allt mindre saker och manipulera dem ner på molekyl och atomnivå.

Jag ser den politiska utvecklingen i världen som trots mycket elände ändå är den bästa av världar vi lever i genom mänsklighetens hela historia. Jag ser att demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter tillhandahålls i allt större utsträckning.

Jag ser hur vi bryter allt fler sociala, ekonomiska, språkliga och kunskapsbarriärer och ger allt fler möjligheten till ett drägligt liv. Att det finns en grundmurad vilja till förbättring och förståelse och samarbete hos alla människor.

Jag ser hur vi låter vårt dagliga arbete utvecklas så att det blir effektivare så att vi utnyttjar våra resurser mer och t.ex. får ut mer mat ur samma jord som förr räckte till betydligt färre, men också på ett sätt att vi sliter allt mindre på vår hälsa och utsätter oss för allt färre faror. Att vi därför de senaste hundra åren ökat vår förväntade livslängd oerhört mycket.

Jag ser att vi kommit dithän att vi unnar oss lyxen att klaga på de små detaljerna som vi förr inte ens visste att de irriterade oss och att vi därmed inser att vi med vår kraft, vår nyfikenhet och vår vilja kan flytta alla möjliga sorters hinder för att uppnå en bättre värld och skapa den mening till våra liv som naturen glömde att ge oss...